Hematofág paraziták

Denevér koponyák 3D-ben – Interjú Giada Giacominivel

hematofág paraziták

Az olasz kutató annak ellenére, hogy csak nemrég kezdte meg doktori tanulmányait, a Synthesys programhoz benyújtott pályázatával öt Európai intézménybe is látogatást nyert. Munkájának címe: A denevér koponyák morfológiai sokfélesége és az echolokációs paraméterek, valamint a denevérek földrajzi elterjedése közötti kapcsolatok vizsgálata. A Magyar Természettudományi Múzeum ideális hely a projekt megkezdéséhez, hiszen az Emlősgyűjtemény a világ számos pontjáról gyűjtött, gazdag denevéres anyaggal rendelkezik.

meddig tart a férgek kezelése hogy mérgezzék a férgeket az emberekben

Giada ebben az interjúban a 3D modellező munkájának izgalmas részletein kívül számos érdekes információt is megosztott velünk a hematofág paraziták. Mi a látogatásod célja? A Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményében tett látogatásom két szempontból is nélkülözhetetlen kutatásaimhoz.

Az egyik az itt tárolt példányok kiterjedt földrajzi elterjedése, a másik pedig a rendelkezésre álló metaadatok pl. Ez a legnagyobb gyűjtemény, amit valaha hematofág paraziták, számtalan, rendkívül jó állapotban megőrzött koponyával.

hematofág paraziták

A Synthesys program keretében tett látogatásom célja, hogy a denevér koponyákról készített fotóimból 3D modelleket készítve geometriai és morfometriai vizsgálatokat végezzek a minták méretének, alakjának és egyéb paramétereinek tanulmányozásához.

Megmutatnád a 3D modellezés folyamatát?

hematofág paraziták kerek féreg az agyban

Első lépésként nagy felbontású fotókat készítek a koponyáról. A koponyát a kamera előtt elhelyezett forgó asztalra teszem  és hosszú expozíciós idővel rögzítem a képeket azért, hogy minél nagyobb legyen a fotók mélységélessége.

refitt.hu EMBEREK TESTÉBEN ÉLTEK 😨 [ TOP 5 ] MAGYAR

Ehhez távirányítót használok, mely segít elkerülni a bemozdulást és így csökkenteni a zajt. Minden egyes fotó elkészítése előtt, körülbelül 10°-al fordítom el az asztalt, amíg a minta egy teljes, °-os fordulatot nem tesz meg. Ezután a fotókat egymás után feldolgozom egy 3D modellező szoftverben. Mivel a hematofág paraziták memória igénye meglehetősen nagy, sajnos nem tudom most bemutatni az egész folyamatot.

Denevér koponyák 3D-ben – Interjú Giada Giacominivel

A 3D rekonstrukcióra egészen addig várnom kell, amíg visszatérek Liverpoolba, ahol egy erre alkalmas számítógép áll rendelkezésemre. Még így is nagyjából másfél óra szükséges ahhoz, hogy a modell a később elvégzendő elemzésekre alkalmas legyen.

serrano féreg album paraziták tünetei a gi traktusban

A legkritikusabb részt a fogazat jelenti, melyet meglehetősen nehéz részletesen rekonstruálni parányi mérete és csillogó felszíne miatt. Rhinolophus ferrumequinum Giada Giacomini, Liverpool John Moores University Kizárólag a morfológiai tanulmányokra támaszkodsz, vagy molekuláris és filogenetikai vizsgálatokat is végzel?

Mostanáig nem volt rá lehetőségem, hogy genetikai vizsgálatokat végezzek, ezen a projekten belül az most túl nagy kihívást jelentene. A legújabb rendszertani eredményeket azonban mindenképp beemelem a kutatásaimba, ezek segítenek megérteni, hogy az egyes fajok morfológiai különbségei a közös evolúciós múlt vagy a funkcionális adaptáció következtében alakultak-e ki.

Hematofág paraziták projektednek ökológiai vonatkozásai is vannak? Minden morfológiai vizsgálat, - hematofág paraziták ez is — segíti az ökológiai és a morfológiai adaptáció közötti kapcsolat megértését. Amint az alaki jellemvonások és funkcionális sajátosságok hematofág paraziták kapcsolat meghatározásra kerül, ökológiai szempontból is le tudunk vonni következtetéseket azon fajok esetében is, melyek kevésbé ismertek.

Elképesztő mennyiségű kullancsot szedtek ki egy pitonból – Ennyi vérszívó volt rajta

A denevérek ökológiai szükségleteinek pontosabb megismerése lehetővé teszi számunkra a populációk hatékonyabb védelmét és megőrzését. Mi a denevérek általános ökológiai szerepe? A denevéreknek kiemelt szerepe van a kártevők számának csökkentésében, mivel a mezőgazdaságra nézve kártékony rovarokkal is táplálkoznak.

Mindamellett számos virágporzó denevérfaj is ismert, melyek a pillangókhoz, vagy hematofág paraziták méhekhez hasonlóan nektáron élnek. A gyümölcsevő denevérek szintén fontos szerepet játszanak a növényi magvak terjesztésében.

Vektor (járványtan)

Ez azt jelenti, hogy a különböző fajok eltérően táplálkoznak. Mesélnél még erről?

Az élősködő számos emlősállat szervezetében megtalálható, és a gyengén átsütött, főzött sertés, vaddisznó és lóhússal kerülhet az ember szervezetébe. A trichinózis lázzal, nyelés- és látászavarral, izomfájdalmakkal, gyengeséggel jár együtt.

Így igaz. Európában főként rovarevő denevérek honosak, de trópusi rokonaik esetében minden lehetséges táplálkozási mód előfordul: ragadozó, gyümölcsevő, nektárevő, rovarevő, vérrel táplálkozó, sőt halászó fajok is léteznek.

Tartalomjegyzék

Utóbbiak például az echolokáció segítségével megbecsülik, hol és milyen mélységben mozognak a halak a víztükörhöz képest, és a megfelelő pillanatban a karmaikkal kiragadják azokat a vízből.

Szürke hosszúfülű-denevér Plecotus austriacus Mit lehet tudni az úgynevezett vámpír denevérekről? Veszélyesek lehetnek az emberekre is? Valójában a hematofág fajok szinte hematofág paraziták haszonállatok és madarak vérével táplálkoznak.

Persze megtörténhet, hogy emberi vért fogyasztanak, de ez meglehetősen ritka.

Elképesztő mennyiségű kullancsot szedtek ki egy pitonból - Ennyi vérszívó volt rajta - refitt.hu

Gondoljunk bele, hogy több mint denevérfaj él világszerte és ezek közül csak három hematofág. Mindhárom faj a közép- és dél-amerikai trópusokon honos és parazita termékek listája egyikük elterjedése érinti a mérsékelt övezetet Chile és Argentína egyes régióiban.

Ezeknek a szavaknak a második része a görög phagos - "felhalmozódás" -ból származik, és jelzi, hogy milyen típusú táplálékot táplál be az egyes csoportok.

A táplálkozási módok és a főbb morfológiai jellegzetességek között milyen kapcsolat áll fönn? A koponya morfológiai változatossága és a táplálkozási módok kapcsolata több szinten is kimutatható: akár ha a koponya egészét vagy éppen a fogazat apró részleteinek különbségeit tanulmányozzuk.

hogyan lehet férgeket hozni egy labradorból

Amíg a hematofág paraziták pollennel táplálkozó fajok megnyúlt hematofág paraziták rendelkeznek, — azért hogy a virágok mélyéről is össze tudják szedni a nektárt — a gyümölcsevő és a rovarevő denevérek koponyája rövidebb és zömökebb.

Szintén jelentős korreláció fedezhető fel a fogak morfológiája és a táplálkozási szokások között, például a rovarevő fajok meglehetősen specializált őrlőfog struktúrával rendelkeznek, melyre zsákmányállataik kemény páncélja miatt van szükségük.

Macroevolution in Microchiroptera: recoupling morphology and ecology with phylogeny.

Olvassa el is